Delikanlılık kelimesini kullanırken zorlanıyorum. Nedeni gayet basit, bu kelimeyi son zamanlarda öylesine esnettiler ki.
Adama soruyorsunuz “Delikanlı kim?” diye.
Cevap veriyor: “Deli Yürek en delikanlı adam abi”
İyi diyorsun, hayırlı uğurlu olsun.
“Ama o film, yani orada mahsuscuktan öyle görünüyorlar, hem delikanlılık senaryo kıvamına gelecek derece de basit değil” demek istiyorsun, diyemiyorsun.
Adam zaten “Deli Yürek” dizisinin son bölümünü izlemiş, üstüne üstlük yetinmemiş, renk olsun diye birazda “Aynalı Tahir” dizisine göz atmış.
Kodu mu oturtur animallah!..
Gerçekte delikanlılık nedir?
Bana göre adam üzeri adam olmaktır. Ne silahla, ne bilek kuvvetiyle delikanlı olunmaz. Nice delikanlılar biliyorum, hayatında karınca incitmemiş.
“Ne demek hayatında karınca incitmemiş, öyle delikanlı mı olur?” diyenleriniz varsa. Ki olmaması çok daha iyi olur. Olur değerli arkadaşlar, bal gibi olur.
Yani delikanlılık en ufak meselede silaha sarılmak, ya da ağız-burun dağıtmaktan çok öte birşeydir.
Hele filmlerde ki kadar kolay bir şey hiç değildir.
Polisin olmadığı, olsa bile “O yapmışsa, doğrusunu yapmıştır, karışmayalım gebertsin herkesi” gerzekliğinde bir gerçek yaşam olabilir mi?
Olamaz tabii ki. O nedenle diyorum zaten delikanlılık kaba kuvvetin simgesi değildir diye. Kaba kuvvet cezalandırılır. Ama insanlık, ahlak daima onurlandırılır. Baştan sona takdire şayandır.
Neden bunları anlatıyorum? Çünkü özellikle şu sıralar furya haline gelen vurdulu-kırdılı, bir o kadar delikanlı addedilen dizilerin anlamsızlığını belirtmek için.
Kötü örneklerin hepimize ilk elden televizyon vasıtasıyla geldiğini asla unutmayalım.
Böyle hayal mahsulü senaryolarla kafamızda şekillendirilmeye çalışılan bazı kelimelere sahip çıkalım.
Yani daha yeni yeni ergenliğe ulaşmış bir gencin delikanlılık deyince aklına “Miroğlu yasaları” veya “Aynalı Tahir’in anayasası” gelmesin.
Sevgi gelsin, saygı gelsin öncelikle aklına. En büyük delikanlılığın kendine ve başkalarına zarar vermemek olduğunu hatırlasın.
Gerçek yaşamın dizilerde ki kadar kolay olmadığını kavrasın. En önemlisi hayatın tekrarının asla olamayacağını beynine yerleştirsin.